dinsdag 28 februari 2012

Shoarmataart

Hallo allemaal,

Het is een paar dagen stil geweest op mijn blogs. Ik heb met een fikse keelontsteking in bed gelegen. De keelontsteking is nog niet over, maar ik wandel in ieder geval weer rond in huis. Tijd dus om even snel een lekker receptje te plaatsten.

Dit is een makkelijk recept om shoarma eens op een andere manier te eten. Erg lekker en het ziet er ook leuk uit als je eens gasten hebt. Bovendien kun je alles van te voren bereiden, zodat je een half uurtje voor het eten alleen nog maar de taart in de oven hoeft te schuiven om hem te bakken.

Veel plezier met dit recept...

Receptsoort: Hoofdgerecht
Dit recept is voor 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Baktijd: 25 minuten

Ingrediënten:
  • 5 plakjes bladerdeeg uit de diepvries
  • 2 grote uien
  • 2 grote rode paprika's
  • 2,5 eetlepel olijfolie
  • 400 gram shoarmavlees
  • 3 medium eieren
  • 0,5 pakje roomkaas
  • zout
  • peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 225 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien. Pel en snipper de uien. Verhit in een braadpan 2 eetlepels olie. Bak het shoarmavlees ca. 5 minuten. Voeg de ui en de paprika toe en laat deze nog ca. 3 minuten meebakken. Doe daarna dit mengsel in een vergiet en laat goed uitlekken. Klop de eieren los met de roomkaas, zout en peper. Vet de springvorm in. Zelf gebruik ik hier altijd de bakspray van Dr. Oetker voor. Bekleed de bakvorm met het bladerdeeg en prik hier en daar wat gaatjes met een vork in het deeg. Strooi over de bodem wat paneermeel of allesbinder. Mocht er toch nog vocht uit het vleesmengsel komen, dan wordt dat gebonden en dan krijg je niet zo'n natte bodem. Verdeel nu het vleesmengsel over de bodem en schenk hier het eimengsel overheen. Bak de taart in ca. 30 minuten gaar en lichtbruin.

Als de tijd voorbij is altijd even controleren of het ei goed gestold is door met een breinaald of ijzeren satépen in de taart te prikken. Als de pen droog uit de taart komt, is de taart gaar. Mijn ervaring is dat de baktijd aangepast dient te worden aan de oven die je gebruikt. In de ene oven duurt het langer voordat de taart gaar is dan in de andere. Vandaar, altijd even controleren. Het zou toch erg vervelend zijn als je de taart aansnijdt aan tafel en hij blijkt niet gaar te zijn.
Ik serveer de shoarmataart altijd met een frisse salade en natuurlijk zetten we knoflooksaus (van Yil'driz) op tafel.

Eet smakelijk...

Culinaire groeten, Iris

woensdag 22 februari 2012

Lamsbout in folie

Hallo allemaal,

Vanavond zet ik maar weer eens een lekker recept op mijn blog. Dit recept komt uit een Grieks kookboek. Ik heb het uitgeprobeerd en het recept is fantastisch. Het lamsvlees smelt letterlijk op de tong. Leuk als je een keer eters krijgt en je wilt iets culinairs op tafel zetten. Overigens heb ik voor het recept geen lamsbout gebruikt, maar lamslapjes en eenspersoons porties in folie verpakt. Mijn oven gaat niet hoger dan 225 graden en daarom heb ik het vlees een half uurtje langer in de oven gelaten. Het resultaat was heerlijk!

En dan nu het recept...

Receptsoort: Hoofdgerecht
Dit recept is voor 4 personen.
Bereidingstijd: 3,5 uur

Ingrediënten:
  • 1 kg Lamsbout
  • 500 g Sjalotten
  • 2 Citroenen
  • 2,5 dl Witte wijn
  • 2 tenen Knoflook (geperst)
  • 1,5 dl Olijfolie
  • 2 eetlepels Peterselie
  • 2 eetlepels Munt
  • 2 theelepels oregano
  • Zout
  • Peper
  • Boter

Bereiding:
Wrijf de bout in met zout, peper en knoflook. Smelt  gram boter en braad de bout aan. Haal het vlees uit de pan. Beboter een groot stuk aluminiumfolie aan beide kanten. Leg het vlees erop. Sauteer de sjalotten. Schik ze om het vlees. Strooi de kruiden erover. Maak een saus van de wijn, olie en citroensap en giet dit over het vlees. Vouw de folie dicht. Rooster de bout boven houtskool of in een voorverwarmde oven op 250 graden in ongeveer 3 uur. Keer het enkele malen tijdens het braden.

Je zou dit gerecht kunnen serveren met een couscoussalade of met couscous en gegrilde Mediterraanse groenten.

Tip: Lamsvlees is vaak goedkoper als je het bij een Turkse slager haalt.

Ik heb van dit gerecht genoten, ik hoop dat jullie dat ook zullen doen.

Culinaire groeten, Iris

zaterdag 18 februari 2012

Kipfilet met Citroen

Hallo allemaal,

Ik heb een druk weekend voor de boeg met allemaal verjaardagen, maar ik heb nu even tijd om nog een lekker recept op mijn blog te zetten...

Receptsoort: Hoofdgerecht
Dit recept is voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 Minuten

Ingrediënten:
  • 3 Tenen knoflook
  • 1 Citroen
  • 2 Eetlepels olie
  • 40 Gram boter
  • 4 kipfilets
  • 3 Eetlepels peterselie
  • Zout
  • Peper

Bereiding:
Pel de de knoflook en snijd deze in dunne plakjes. Schraap met een zesteur de schil van de citroen heel dun af en snijd dit fijn. Pers 1 citroenhelft uit.
Verhit in een pan de olie en de boter op een laag vuur. Voeg de kipfilets toe en bak ze aan elke kant ca. 10 minuten. Neem de kipfilets vervolgens uit de pan en houd ze op een bord warm. Bak de knoflook 30 seconden. Voeg 2 eetlepels water, de schil en het sap van de citroen en de peterselie toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout en verwarm het geheel 1 minuut. Verdeel het mengsel over de kip.

Dit recept is lekker met gebakken aardappels en spercieboontjes. Probeer het maar eens uit, het is erg lekker...

Laten jullie weten wat je ervan vindt?
Als je zelf een lekker recept hebt dat je wilt delen, dan ben ik altijd bereid om het op mijn blog te zetten, uiteraard met de naam van de afzender erbij...

Een culinair weekend...

Groetjes, Iris

vrijdag 17 februari 2012

Exotische Spareribs

Hallo,

Vandaag post ik weer één van mijn succesrecepten. Heerlijke spareribs uit de oven met zoete saus. Succes gegarandeerd. Het recept heb ik gevonden in een Tip uit de jaren tachtig. Ik heb nog wat kleine aanpassingen gemaakt en het resultaat is heerlijk en makkelijk te maken.

Receptsoort: Hoofdgerecht
Dit recept is voor 4 personen.
Bereidingstijd: 2 uur

Ingrediënten:
  • 2 Grote spareribs
  • Zout
  • Peper
  • 2 Uien
  • Knoflookolie
  • 200 Milliliter tomatenketchup
  • 170 Milliliter curryketchup
  • 300 Gram mangochutney
  • 2 Theelepels mosterd
  • 2 Theelepels bruine basterdsuiker
  • 4 Eetlepels worcestershiresaus

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg het vlees in een braadslede naast elkaar. Bestrooi de spareribs met wat zout en peper. Dek de spareribs af met aluminiumfolie en zet de braadslede in het midden van de oven. Braad de spareribs 45 minuten. Haal het aluminiumfolie eraf. Giet het vet af en stel de oven in op 160 graden . De ribs in ongeveer 30 minuten bruin bakken.

Pel en snipper de uien. Verhit in een koekenpan de knoflookolie. Fruit de ui 5 minuten of tot hij glazig is. Doe bij de ui, tomatenketchup, chutney, mosterd, basterdsuiker en worcestershiresaus. Breng de saus aan de kook. Giet de saus over het vlees en laat het geheel in de oven nog 30 minuten gaar bakken.

Heerlijke "sticky" spareribs om je vingers bij af te likken...

Tot het volgende recept en eet smakelijk.

Groetjes, Iris

dinsdag 14 februari 2012

Pasta met Vissaus

Hallo,

Tijd voor weer een receptje. Deze komt uit een Allerhande van een hele tijd geleden en heb ik regelmatig gemaakt. Dit recept kan gewoon niet mislukken en is erg lekker. Eerlijk gezegd had ik al een tijd niet aan dit recept gedacht tot mijn zoon Wessel van tien mij van de week vroeg wanneer we weer eens pasta met die saus met vis gingen eten... Ik heb direct het recept erbij gepakt want het is erg lekker en zelfs de kinderen lusten het ondanks dat er vis in zit... Dat zegt hier in ieder geval heel wat... Van de week gaan we het zeker eten en ik wil het jullie ook niet onthouden, dus ik heb het recept maar meteen op mijn blog gezet.

Receptsoort: Hoofdgerecht
Dit recept is voor 4 personen.
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
  • 300 gram fusilli tricolore (pasta)
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 250 ml melk
  • 1 visbouillontablet
  • 3 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 300 gram kabeljauwfilet (diepvries), in blokjes
  • 125 gram roze garnalen
  • 125 milliliter slagroom
  • 3 eetlepels dille (vers of diepvries), fijngehakt

Bereiding:
In een pan met ruim kokend water en wat zout de fusilli volgens de gebruiksaanwijzing gaarkoken. In een pan met een dikke bodem de boter laten smelten. Roer de bloem erdoor en laat dit mengsel 2 - 3 minuten bakken, zonder dat het gaat kleuren. Al roerende eenderde van de melk erbij schenken en blijven roeren tot een dikke gebonden saus ontstaat. Doe nu scheut voor scheut de rest van de melk erbij om de saus te verdunnen. Blijf roeren tot de saus mooi glad is. Verkruimel het bouillontablet boven de saus en knijp de knoflook erboven uit. Roer nu de ui, kabeljauw en garnalen door de saus. Verwarm het geheel nog 10 minuten zachtjes tot de kabeljauw gaar is en uit elkaar valt. Roer de slagroom erdoor en warm de saus nog even goed door. Roer tot slot de dille erdoor.

Giet de pasta af en verdeel deze over 4 diepe borden. Schep de vissaus erop. Dit is recept is lekker te combineren met broccoli.

Laten jullie weten wat je er van vindt?

Eet smakelijk...

Groetjes, Iris

zondag 12 februari 2012

Kruidige Syllabub

Hallo,

Leuk dat je langskomt op dit blog. Hier zal ik mijn favoriete recepten gaan posten. Op dit moment ben ik nog druk bezig met de inrichting van dit blog. Maar als voorproefje van wat nog komen gaat post ik alvast het recept van mijn favoriete dessert...

Dit recept is voor 2 personen.
Voorbereiden: 10 minuten
Wachttijd: 1 uur
Bereiding: 5 minuten

Ingrediënten:
  • Een halve citroen
  • 3 Eetlepels sherry
  • 25 Gram suiker
  • Een half kaneelstokje
  • 1 Kruidnagel
  • 1 Mespunt piment (evt. te vervangen door wat peper)
  • 1 Mespunt Nootmuskaat (wees hier heel voorzichtig mee)
  • 125 Milliliter slagroom
  • 2 Kaneelbisquits

Voorbereiding:
Boen de citroen onder koud water goed schoon. Trek met een citroentrekker smalle reepjes schil van de citroen (of de citroen met een scherp mesje dun schillen en de schil in smalle reepjes snijden). Doe de reepjes citroenschil in een kommetje water. Pers de citroen uit. In een (steel)pan de citroensap, sherry, suiker, het kaneelstokje, de kruidnagel, piment en nootmuskaat al roerend zachtjes verwarmen. Blijven roeren tot de suiker is opgelost. neem de pan van het vuur en laat het sherrymengsel afgedekt ongeveer een uur staan. Intussen in een kom de slagroom half stijf kloppen en tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.

Bereiding:
Haal het kaneelstokje en de kruidnagel uit het sherrymengsel. Meng het sherrymengsel met een dun straaltje door de slagroom en klop dit heel rustig tot een luchtig mengsel (= Syllabub) ontstaat. Schep of schenk de syllabub in twee mooie glazen. Garneer met de citroenreepjes en zet in elk glas een kaneelbisquit.

Dit dessert is heel erg lekker. Houdt er wel rekening mee dat het vrij machtig is en het ook niet in een calorie-arm dieet past. Ik maak dit recept graag als we eters krijgen. Het grote voordeel hiervan is dat je alles van te voren kunt klaar maken en vlak voordat je het dessert wilt opdienen alleen nog de slagroom hoeft te mengen met het sherrymengsel.

Ik hoop dat jullie net zo van dit dessert genieten als ik... Laten jullie weten wat jullie ervan vinden?

Eet smakelijk...

Groetjes, Iris