donderdag 22 maart 2012

Romige Wortelsoep

Hallo culinaire vrienden,

Na een korte periode van afwezigheid ben ik er weer. Onlangs ben ik weer aan het werk gegaan en ik ben nu bezig om mijn draai weer een beetje te vinden in een nog actiever leven. Vandaag ben ik echter lekker vrij en kom ik weer eens aan mijn huishouden en mijn blogs toe. Vanmiddag ga ik ook nog lekker in de tuin in het zonnetje zitten, het is echt heerlijk lenteweer, maar nu plaats ik eerst weer eens een lekker receptje.

Dit recept komt uit een Allerhande en is lekker en makkelijk te maken.  Bovendien is het een heel goedkoop recept.

Receptsoort: Hoofdgerecht
Dit recept is voor 4 personen
Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 cm verse, geraspte gember
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 kg winterpeen, in plakjes
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 700 ml groentebouillon (van een tablet)
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 uitgeperste sinaasappel (of uit pak)

Bereiding:
Verhit de olie in een grote soeppan. Fruit hierin de gember met de ui 5 minuten. Af en toe roeren. voeg de winterpeen en de knoflook toe en bak kort mee. Schenk de bouillon en de kokosmelk in de pan. Breng de soep aan de kook en laat 15 minuten zachtjes doorkoken tot de winterpeen gaar is. Pureer de soep met de staafmixer of in de keukenmachine of blender. Roer de sinaasappelsap door de soep en breng op smaak met peper en zout.

Aangezien kokosmelk in pak of blik altijd de dubbele hoeveelheid is als je in dit recept nodig hebt, vries ik de kokosmelk die ik over heb altijd in. Ik doe dat in een bakje om ijsblokjes te maken. Als de kokosmelk bevroren is doe ik de blokjes over in een bakje met deksel. Dit kun je overigens ook doen met de sinaasappelsap. Ik gebruik bij dit recept meestal sap uit een pak, maar verder drinken wij dat dan niet meer op. Ik heb dus de rest van de sinaasappelsap ingevroren volgens dezelfde methode als de kokosmelk.

Ik serveer deze soep met een vers gebakken kruidenbrood en kruidenkaas en/of kruidenboter. Vaak zet ik ook nog een lekkere quiche op tafel voor erbij.

Veel plezier met dit recept...
Ik zou het erg leuk vinden als jullie een commentaar achterlaten...

Culinaire groeten, Iris

woensdag 7 maart 2012

Hongaarse Sudderlappen

Lieve kookliefhebbers,

Vandaag plaats ik een recept dat mijn moeder vroeger al voor ons maakte. Het komt oorspronkelijk uit een Allerhande uit de jaren tachtig.

Receptsoort: Hoofdgerecht
Dit recept is voor 4 personen
Voorbereiding: half uur
Wachttijd: 3,5 uur

Ingrediënten:
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 2 uien
  • 2 eetlepels olie
  • 25 gram boter
  • 500 gram runderlappen
  • 4 eetlepels zilveruitjes
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • halve liter bouillon
  • zout
  • peper

Bereiding:
Was de paprika's en snijd ze in reepjes. Maak de uien schoon en snijdt deze in ringen. Verhit de olie met de boter in een braadpan. Bak hierin de riblappen aan beide zijden bruin. Voeg de paprika, de uien en de zilveruitjes toe en laat deze even meebakken. Schenk de warme bouillon erbij en maak op smaak met zout en peper. Laat het vlees met de deksel op de pan in  3,5 uur gaar sudderen. Indien nodig kan wat extra vocht worden toegevoegd.  Als het vlees gaar is bind ik altijd even de saus met een beetje allesbinder.

Dit recept is ook goed klaar te maken in de slowcooker. Laat het vlees dan 9 á 10 uur op de lage stand sudderen.

Wij eten de Hongaarse sudderlappen altijd met macaroni en de pan gaat altijd schoon leeg. Succes verzekerd met dit recept...

Culinaire groeten en tot het volgende recept, Iris