maandag 13 december 2021

Pikante Bruine Bonensoep

 Hallo,

Ik ben weer lekker aan de kook geweest het afgelopen weekend en heb een heerlijk receptje gemaakt voor de koude dagen in de winter.

Ik heb de soep gemaakt met gedroogde bruine bonen die ik een nachtje heb laten weken. Maar je kunt deze soep ook maken met bruine bonen uit blik. Verder heb ik de pikante ingrediënten achterwege gelaten aangezien ze bij mij thuis niet van pittig houden. Maar ook zonder deze pittige ingrediënten was het een heerlijke soep. Wel heb ik extra een bouillonblokje toegevoegd omdat de soep wat flauw was.

Ingrediënten:

  • 400 g Bruine Bonen
  • 2 Grote aardappelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 Uien
  • 1 Rode Paprika
  • 100 g Magere Spekblokjes
  • 1 Blikje Tomatenpuree
  • Boter
  • 250 g Mager Rundergehakt
  • 3 g Paprikapoeder
  • 1,25 l Water
  • Cayennepoeder
  • Tabasco
  • Zout

Bereiding:

Spoel de bonen af en week de bonen één dag van tevoren in schoon water (4 keer zoveel water als bonen). De bruine bonen kunnen ook 's nachts worden geweekt. 

Zet de bruine bonen op in schoon water en kook ze, met de deksel op de pan, beetgaar. Voeg pas een kwartier voor het einde van de kooktijd zout toe, zodat de bonenvelletjes zacht blijven.

Schil ondertussen de aardappels en snij deze in kleine blokjes. Pel de knoflook en hak deze fijn. Snij de ui fijn en de paprika in reepjes. 

Bak vervolgens de spekblokjes uit en voeg de gesnipperde uitjes, de knoflook en de tomatenpuree toe. Rul het gehakt in een aparte pan en voeg het paprikapoeder en wat zout toe. Schep alles in één pan en laat het mengsel zachtjes smoren. Schep af en toe om. 

Wrijf de helft van de bonen, zodra ze gaar zijn, met een lepel door een zeef tot een puree. Hou de andere helft apart.

Breng het water voor de soep aan de kook en doe de bruine bonenpuree en de aardappelblokjes erbij. Laat dit zo'n 15 minuten zachtjes koken. Voeg het restant van de bruine bonen en het mengsel van uien, spek en paprika toe. Laat alles goed warm worden.

Breng op smaak met cayennepeper, tabasco en zout. 

Serveer eventueel brood bij de soep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten